Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby uzyskać różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. arabica czy robusta? Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film
Możliwość komentowania czy kawa jest dobra na kaca została wyłączona